Ile piec gotowe ciasto do pizzy?
Smaczna pizza może stanowić doskonałą przekąskę na imprezę. Jeśli nie chcemy zamawiać kosztownych wariantów z pobliskich lokali gastronomicznych, możemy takie ciasto przygotować samemu. Upieczenie potrawy nie jest trudnym zadaniem, a w domowych warunkach również da się przygotować produkt o zbliżonych właściwościach co wyrób pizzerii. W jaki sposób to zrobić?
Przygotowanie ciasta może trochę zająć
W pierwszej kolejności musimy skompletować niezbędne składniki. Do wyrobienia ciasta będziemy potrzebować mąki pszennej typu 00, drożdży, letniej wody oraz łyżeczki oliwy z oliwek i szczypty soli. Należy przy tym pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji mąki i wody, dzięki czemu nasze ciasto będzie mieć odpowiednią konsystencję.
Ciasto wyrabiamy dokładnie łącząc wymienione składniki do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pizzeria z Krakowa zaleca ręczne mieszanie, co umożliwi pełną kontrolę nad przygotowaniem pizzy. W dalszej kolejności musimy zostawić ciasto do wyrośnięcia, po czym możemy przejść do formowania cienkiego placka.
Pizza w piekarniku – czy to ma sens?
Pizzeria na Nowej Hucie ma do dyspozycji profesjonalny piec, w którym znacznie łatwiej przygotować smakowitą potrawę. Nie oznacza to jednak, że w domowych warunkach czynność jest niemożliwa. Piekarniki również umożliwią przygotowanie idealnego ciasta, choć na efekty prawdopodobnie poczekamy nieco dłużej.
Przed pieczeniem warto usunąć z wnętrza urządzenia wszelkie dodatkowe blachy. Mogą one spowolnić proces pieczenia i utrudnić rozprowadzanie ciepła. Do przygotowania pizzy najlepiej stosować kamień szamotowy. Wkładamy go do piekarnika, ustawiamy termoobieg oraz maksymalną temperaturę i czekamy aż piekarnik się nagrzeje.
Ile piec ciasto, by nabrało właściwej chrupkości?
Pizzę z dodatkami układamy bezpośrednio na rozgrzany kamień. Trzeba przy tym pamiętać o zachowaniu zasad bezpieczeństwa. Piekarnik może być bardzo gorący, dlatego powinniśmy stosować specjalne rękawice, które zabezpieczą skórę przed poparzeniem.
Ciasto powinniśmy piec przez około 10-15 minut. To optymalna długość czasu, która sprawi, że ciasto będzie upieczone również w środku i pokryje się cienką chrupiącą skórką. Po przygotowaniu potrawy należy ją ostrożnie wyciągnąć i odczekać chwilę, aż ostygnie. W niektórych przypadkach, gdy zastosujemy zbyt dużo składników bogatych w wodę, czas pieczenia może się wydłużyć. Dlatego warto rozsądnie układać dodatki na powierzchni ciasta.
Może spodobać Ci się również:
Podczas pracy w zakładach fabrycznych, często wymagane jest przeniesienie ciężkich i niewygodnych ładunków. Przepisy BHP dopuszczają pracę przy maksymalnym obciążeniu wynoszącym 30 kg w przypadku pracy stałej i 50 kg…
Czytaj więcej