Sok z czarnej porzeczki – źródło witaminy C i gwarancja zdrowia wszelakiego
Witamina C to jedna z tych witamin, bez którym nasz wkład odpornościowy nie funkcjonowałby prawidłowo. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto zwrócić uwagę na to, by jej poziom w organizmie był wysoki. Dobrze jest dbać o to nie tylko zimą, ale również latem, gdyż zawarte w świeżych owocach składniki kumulują się i działają na cały układ odpowrnościowy, który wytrzymuje późniejsze zmiany klimatyczne.
Suplementacja preparatami z apteki nie jest metodą doskonałą, a często nieodpowiednio zażywana powoduje szereg komplikacji zdrowotnych. Zdecydowanie lepsze efekty daje odpowiednia dieta, w ktorej skład wejdą owoce. Sok z czarnej porzeczki jest wyśmienitym produktem z bardzo wysokim poziomem witaminy C.
Czarna porzeczka, jako źródło witaminy C oraz innych cennych antyoksydantów.
Czarna porzeczka idealnie nadaje się na dżemy i soki. To pyszny dodatek kulinarny, a jednocześnie źródło witaminy C i innych istotnych składników prozdrowotnych. Jeżeli sok z czarnej porzeczki jest regularnie pity przez cały rok, to ryzyko ciężkiego przebiegu przeziębienia lub grypy wyraźnie maleje. Już jedna porcja tego pysznego napoju dziennie gwarantuje ponad 250% normy zapotrzebowania organizmu na witaminę C.
Wśród innych antyoksydantów zawartych w czarnej porzeczce, znajdują się również flawonoidy, które usuwają z organizmu wolne rodniki. Można zatem śmiało powiedzieć, że czarna porzeczka ma właściwości antynowotworowe. Zdrowa dieta uzupełniona tym sokiem pozwala uniknąć również wielu innych schorzeń.
Czy sok z czarnej porzeczki dobry jest na odchudzanie?
Wśród wielu cudownych właściwości soku z czarnej porzeczki, można wymienić to, żest idealny jako owocowy dodatek w diecie odchudzającej. Poprawia przemianę materii i reguluje działanie systemu trawiennego. Wpływa również na florę bakteryjną w jelitach i zapobiega zaparciom oraz biegunkom.
Warto jednak pamiętać, że czarna porzeczka ma w sobie sporo cukru. Wystarczy jednak wprowadzić do diety odpowiednią ilość warzyw zawierających błonnik, który pozwala organizmowi szybciej ten cukier wydalić.
Co wybrać: sok z czarnej porzeczki, dżem, czy świeże owoce?
Wszystkie soki, które mają właściwości prozdrowotne, spozywane powinny być w naturalnej postaci, bez dodatku cukru i wody, nie mówiąć już o konserwantach. Rownież dżemy i konfitury warto wybierać te najbardziej naturalne. W przypadku czarnej porzeczki, warto również sięgać po narażone owoce, szczególnie zimą, kiedy świeżych brakuje.
Ważne jest, by pochodziły z dobrego źródła i były w odpowiedni sposób zamrożone. Tylko wówczas, po rozmrożeniu, zachowają swój bogaty skład.
Może spodobać Ci się również:
Decyzja o zabezpieczeniu swojego samochodu przed kradzieżą to najlepszy krok, jaki możemy wykonać. Warto też dodać, że nie zawsze cena takiego zabezpieczenia jest tutaj najważniejsza, ponieważ liczy się przede wszystkim…
Czytaj więcej