Jaki kamień do pizzy – szamotowy czy granitowy?

photo 1579751626657 72bc17010498ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Przygotowanie idealnej pizzy w domowych warunkach może stanowić pewien problem. Bardzo często nie posiadamy tutaj wydajnego pieca, który mógłby utrzymać temperatury przekraczające 500 stopni. Nie oznacza to jednak, że z pomysłu przygotowania własnego wariantu pizzy musimy zrezygnować. Dobrze jest jednak zamówić odpowiednie narzędzia, takie jak kamień do pieczenia.

Produkty szamotowe są najpopularniejsze

To wariant kamienia przygotowany ze stopu minerałów krzemionkowych. Cechuje się wytrzymałością, doskonale rozprowadza ciepło po całej powierzchni i długo je utrzymuje. Jest też niezwykle porowaty, co może czasem utrudniać czyszczenie, jednak doskonale sprawdza się podczas szybkiego pieczenia pizzy.

Kamień szamotowy umożliwi przygotowanie idealnego ciasta, jak również upieczenie innych potraw. To doskonałe urządzenie do obróbki termicznej różnego rodzaju mięs oraz warzyw. Kamień odpowiednio użytkowany nie wymaga zaawansowanych metod czyszczenia – najczęściej jego pielęgnacja sprowadza się do przetarcia wilgotną ściereczką lub specjalną gąbką.

Na kamieniu granitowym przygotujesz smaczną pizzę

To znacznie cięższy wariant kamienia, przygotowany z naturalnego surowca. Granitowy kamień cechuje się dużą wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Jest bardziej wytrzymały na różnice temperatur, przez co dłużej posłuży w domowej kuchni. Pozwala też przygotować idealne ciasto jak z prawdziwej pizzerii – unikalna kombinacja minerałów gwarantuje doskonałe wypieczenie ciasta na całej jego długości.

Kamień granitowy jest mniej porowaty i ma gładszą strukturę zewnętrzną. Jest przez to znacznie łatwiejszy w konserwacji i można go czyścić z zastosowaniem delikatnych detergentów. Minusem takiego rozwiązania jest jego waga oraz wysoka cena – produkty tego typu często kosztują znacznie więcej od wariantu szamotowego.

O czym warto pamiętać, przyrządzając pizzę z kamienia?

Przed rozgrzewaniem piekarnika powinniśmy włożyć kamień do środka. Umieszczanie produktu bezpośrednio do rozgrzanego urządzenia może wywołać pęknięcia i zniszczyć powierzchnię elementu. Przed włączeniem grzania musimy też usunąć wszystkie niepotrzebne wstawki i blachy, które mogłyby zaburzyć termoobieg.

Pizzę układajmy bardzo ostrożnie, ponieważ kamień jest rozgrzany do wysokich temperatur. Pracownicy przygotowujący pizzę w Nowej Hucie stosują specjalne łopatki, którymi wkłada się ciasto do rozgrzanego pieca. Podobne akcesoria znajdziemy w popularnych dyskontach i możemy dzięki nim przygotować potrawę bez ryzyka poparzenia.

Może spodobać Ci się również:

photo 1598531228433 d9f0cb960816cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHw0fHxkZW50aXN0JTIwc3RvbWFsb2dpc3R8ZW58MXwwfHx8MTY2NDI4MTU0NAixlibrb 1.2.1q80w1080

Jak wybrać stomatologa dziecięcego, jakie cechy powinien mieć i jakie podejście do dziecka?

1 marca 2024

Opieka stomatologiczna dla dzieci jest niezwykle ważna dla utrzymania zdrowia ich zębów przez całe życie. Wybór odpowiedniego stomatologa dziecięcego może mieć istotny wpływ na komfort i skuteczność leczenia. W tym…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady