Jak z robić ciasto na pizzę, by było odpowiednio chrupiące?

photo 1517686469429 8bdb88b9f907ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30 1

Przygotowanie idealnego ciasta na pizzę nie wydaje się być trudnym zadaniem, choć niektórzy mają z tym sporo problemów. Wystarczy jednak odrobina wprawy i zachowanie kilku podstawowych zasad, by przygotować potrawę podobną do pizzy z krakowskiego Żabińca. W jaki sposób przygotować to co najważniejsze, czyli aromatyczny i chrupiący spód?

Jakość składników ma znaczenie

Podstawowy skład ciasta na pizzę jest prosty: to tylko mąka i woda w odpowiednich proporcjach, drożdże oraz sól i łyżka oliwy. Wiele zależy jednak od jakości wymienionych produktów spożywczych. W przypadku mąki zaleca się stosowanie produktu pszennego typu 00. Inne rodzaje produktów mogą zniekształcić konsystencję potrawy, przez co pizza będzie zbyt twarda.

Podstawą udanego ciasta są też świeże drożdże. Zepsute grzyby nie spełnią swojej funkcji, a ciasto nie ulegnie wyrośnięciu i będzie mieć zbitą konsystencję. Możemy także zastosować produkty w stanie suchym, które przed wsypaniem do miski ze składnikami warto rozpuścić w łyżce wody. Są również drożdże typu instant, które zwykle można wsypać prosto do miski, bez wcześniejszego rozpuszczania.

Kluczem sukcesu jest wyrobienie ciasta

Dobra i tania pizza na Żabińcu w Krakowie zyskała sławę dzięki charakterystycznej strukturze ciasta, czyli chrupiących brzegach oraz miękkim wnętrzu. Podobny efekt uzyskamy tylko wtedy, gdy odpowiednio wyrobimy ciasto. Dlatego po połączeniu składników ugniatamy je ręką do momentu uzyskania jednolitej sprężystej struktury i dokładnego wymieszania wszystkich składników.

Tak przygotowane ciasto umieszczamy w większej misce i ustawiamy pod przykryciem w suche miejsce na około 2 godziny. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem sosu pomidorowego oraz dodatków. Po wyrośnięciu nie ugniatamy ponownie ciasta, tylko dzielimy je na mniejsze porcje i formujemy cienki placek.

W jaki sposób dekorować pizzę?

Tutaj wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Na wierzch pizzy z dowozem zwykle w pierwszej kolejności ląduje sos pomidorowy, który następnie wzbogaca się smakiem ulubionego sera żółtego, wędlin oraz warzyw. Przy pieczeniu pizzy warto zachować minimalizm, dzięki czemu łatwiej będzie upiec taką potrawę w domowych warunkach.

Nie zapominajmy też o aromatycznych ziołach i przyprawach. Bazylia czy oregano doskonale wzmocnią smak sosu pomidorowego. Pieprz nada potrawie wyrazistego i ostrego smaku. Na wierzch ciasta możemy rozsypać startą mozzarellę.

Może spodobać Ci się również:

unnamed file 1

Kiedy deweloper musi mieć rachunek powierniczy? Jaką rolę pełni rachunek powierniczy dla nabywcy mieszkania?

1 grudnia 2021

Rachunek powierniczy ma za zadanie zabezpieczenie określonych środków finansowych. Dzięki temu nabywcy mieszkań są w pewien sposób chronieni przed ewentualnymi problemami związanymi z zakupem mieszkania, które mogą pojawić się w…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady