Najlepsza pizza – jak piec ciasto by osiągnąć efekt chrupkości?

unnamed file 3

Ten wyjątkowy smak zna chyba każdy – chrupiące, a zarazem puszyste ciasto na spodzie, na którym umieszczone są różne rodzaje wędlin, rozpływających się w ustach serów, smacznych oliwek czy ostrej papryczki pepperoni. Pizza stała się jednym z najpopularniejszych dań, które cieszą podniebienie zarówno dorosłych jak i dzieci. Choć jej przygotowanie jest stosunkowo proste, nie zawsze da się osiągnąć efekt chrupkości ciasta. Kluczem jest pieczenie pizzy w odpowiedniej temperaturze… Jak to zrobić?

Na czym piec pizzę?

Do przygotowania chrupiącego ciasta można wykorzystać standardowy piekarnik. W tym przypadku należy go najpierw rozgrzać do odpowiedniej temperatury, a blaszkę pod ciasto umieścić na dolnych szczeblach. Warto też, przed nałożeniem pizzy posmarować ją olejem, który zapobiegnie przywieraniu i pomoże ją równomiernie dopiec.

Innym sposobem jest użycie specjalnego gorącego kamienia. Przed zastosowaniem, umieszcza się go w piekarniku, a następnie rozgrzewa urządzenie do jak najwyższej temperatury. Dzięki temu, że kamień utrzymuje ciepło przez długi czas, położone na nim ciasto będzie równomiernie i dokładnie wypieczone ze wszystkich stron.

Jaką temperaturę zastosować?

Do pieczenia pizzy zaleca się rozgrzanie urządzenia do temperatury około 180-200 stopni. Przy niższych wskazaniach termometru, ciasto może zostać niedopieczone, przez co straci swój unikalny smak, puszystość oraz chrupkość.

Z kolei zbyt wysoka temperatura podczas przygotowania potrawy w piekarniku, może wpłynąć na powstanie przypaleń lub całkowitego spalenia ciasta. Nawet drobne ciemne plamy na wypieczonej pizzy mogą skutkować zmianą jej twardości oraz nieprzyjemnym posmakiem.

W przypadku zastosowania kamienia lepiej jest rozgrzać go do nieco wyższej temperatury. Podczas wypiekania ciasta będzie on stopniowo uwalniał ciepło, przez co opiekanie pizzy będzie bardziej równomierne.

Czas pieczenia ma znaczenie…

Aby pizza była dobrze przygotowana, trzeba zwrócić uwagę również na czas jej wypieczenia.

W pierwszej kolejności warto podpiec zewnętrzne krawędzie ciasta w bardzo wysokiej temperaturze. Tę czynność należy wykonać na suchej podstawie (bez dodatków) przez około 4-5 minut. Warto przy tym kontrolować wygląd ciasta, które przy tak dużym cieple może przybrać niechciany spalony wygląd.

Następnie na ciasto można wyłożyć dodatki i tak przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika. Tutaj czas może być zmienny i zależy jedynie od grubości ciasta. Warto na bieżąco kontrolować wygląd, jaki przyjmuje pizza. Kraków Krowodrza to miejsce, w którym specjaliści zalecają wypiekanie ciasta do momentu, gdy przybierze ono rumiany, jasnobrązowy kolor.

Może spodobać Ci się również:

Jak układać dokumenty w teczce do archiwum? Jakie wyróżniamy nowoczesne formy archiwizacji?

1 stycznia 2022

Przechowywanie dokumentów przez określony czas to obowiązek każdego przedsiębiorstwa. Jest to uregulowane prawnie, dlatego firma nie może zbyt wcześnie zniszczyć poszczególnej dokumentacji. W zależności od przedsiębiorstwa wyróżniamy kilka sposobów dotyczących…

Czytaj więcej